Alle informatie over woning kopen en
verkopen in Amsterdam in de Coronatijd

 • NVM Logo Qualis Logo Rightmove Logo

Huizenmarkt Amsterdam eerste kwartaal 2020; invloed Corona?

De Huizenmarkt in Amsterdam was in het eerste kwartaal overspannen zoals wij nog zelden hebben gezien. De prijzen zijn binnen de ring met 3% gestegen t.o.v. het vierde kwartaal van 2019. De gemiddelde overbieding is ook opgelopen in dezelfde periode van 5,7% naar 6,4%! De problematiek rondom Corona is pas in de tweede helft van maart begonnen en heeft dus nog geen weerslag in de cijfers. Het Coronavirus heeft dus in Q1 geen invloed gehad op de huizenprijzen in Amsterdam. De stemming op de woningmarkt in de eerste twee weken in april is nog steeds erg goed! Klik hier voor de eerste kwartaalcijfers 2020 van uw eigen buurt.


Buurt

Verkopen in de Coronatijd

Een klein deel van de huizenzoekers haakt af, maar er zijn nog heel veel gemotiveerde kopers op zoek naar hun (volgende) huis en het aantal biedingen en overbiedingen lijkt dan ook niet af te nemen. De enige uitzondering is hierop het absolute topsegment > €2.000.000,-.

In het onderste segment (tot €450.000,-) zien wij nog een grote druk op de prijzen met veel inschrijvingen en overbiedingen. Binnen de ring stegen de prijzen met 3% in het laatste kwartaal. Het segment tot €750.000,- staat ook nog stevig onder druk, maar in het hoogste segment begint er meer evenwicht te ontstaan. Zie voor een uitgebreide woningmarkt analyse van Amsterdam ons blog Huizenmarkt Amsterdam eerste kwartaal 2020; invloed Corona?

Aankopen woning in Amsterdam in de Corona tijd

Een deel van de huizen zoekers haakt af, maar activiteit neemt toe

Wij zien een vermindering van het aantal zoekers die een huis of appartement willen aankopen in Amsterdam. De onzekerheid over het (eigen) bedrijf of flexibel contract brengt een deel van de mensen ertoe om de zoektocht voorlopig stil te zetten. Wij zien dus een zekere mate aan vraaguitval. Nu was het aantal gegadigden per woning het afgelopen kwartaal extreem hoog, dus deze correctie zal niet snel tot prijsdalingen leiden in de meeste segmenten

Plotselinge golf van nieuw aanbod

Een groot aantal verkopers heeft besloten om de verkoop van hun huis of appartement in Amsterdam naar voren te halen. Dit geeft kansen! Wij hebben in de afgelopen weken een behoorlijk aantal van onze zoekers blij kunnen maken door de aankoop van hun droomhuis. Prijsdaling door het Coronavirus?

In het onderste segment tot €450.000,- zien wij nog een grote druk op de prijzen met veel inschrijvingen en overbiedingen. Binnen de ring stegen de prijzen met 3% in het laatste kwartaal. Het segment tot €750.000,- staat ook nog stevig onder druk maar in het hoogste segment begint er meer evenwicht te ontstaan. Zie voor een uitgebreide woningmarkt analyse van Amsterdam ons blog Huizenmarkt Amsterdam eerste kwartaal 2020; invloed Corona?

De toekomst van de huizenmarkt in Amsterdam in de Corona virus tijd

Veel nieuw aanbod

De Coronacrisis heeft er wel voor gezorgd dat de laatste drie weken een rush van extra aanmeldingen hebben gezien. Wij zijn voor veel van onze klanten klankbord bij het nadenken over de te verwachten ontwikkelingen op de huizenmarkt van Amsterdam. De onzekerheid over de timing van de volgende stap in de wooncarrière is enorm toegenomen. Er zijn veel mensen die besloten hebben de verkoop naar voren te halen, omdat de markt op dit moment goed is. De toekomst is per definitie onzeker en daarom kiezen veel klanten er voor om hun appartement of huis in Amsterdam snel op de markt te zetten.

Een deel van de zoekers haakt af

Wij zien een vermindering van het aantal zoekers die willen aankopen in Amsterdam. De onzekerheid over het (eigen) bedrijf of flexibel contract brengt een deel van de mensen ertoe om de zoektocht voorlopig stil te zetten. Wij zien dus een zekere mate aan vraaguitval. Nu was het aantal gegadigden per woning het afgelopen kwartaal extreem hoog, dus deze correctie hoeft de markt in 2020 niet direct pijn te doen. Daarnaast zijn de actieve zoekers buitengewoon gemotiveerd en hebben veel tijd voor bezichtigingen. Al met al is het sentiment half april zeer goed!

De Huizenmarkt in Amsterdam was in het eerste kwartaal overspannen zoals wij nog zelden hebben gezien. De prijzen zijn binnen de ring met 3% gestegen t.o.v. het vierde kwartaal van 2019. De gemiddelde overbieding is ook opgelopen in dezelfde periode van 5,7% naar 6,4%! De problematiek rondom Corona is pas in de tweede helft van maart begonnen en heeft dus nog geen weerslag in de cijfers. Het Coronavirus heeft dus in Q1 geen invloed gehad op de huizenprijzen in Amsterdam. De stemming op de woningmarkt in de eerste twee weken in april is nog steeds erg goed!


De woningmarkt in Amsterdam kent een sterk fundament bestaande uit drie factoren:

 1. Amsterdam is een magneet voor bedrijven nationaal en internationaal en voor jonge hoogopgeleide mensen. De instroom van nieuwe mensen (zie grafiek) waaruit te zien is dat de toestroom almaar sneller gaat.

 2. Er is een groot tekort aan koopwoningen en dit tekort loopt alleen maar verder op. De bouwproductie houdt de nieuwe instroom niet bij en volgende de nieuwe normen van de gemeente is maar 20% van de bouwproductie voor de verkoop bestemd. De rest van de productie valt toe aan sociale en midden huur.

 3. De hypotheekrente is zeer laag en ondanks de verwachting dat de rente in de komende periode iets op zal lopen, zal het toch nog op historisch laag niveau blijven. Zolang Zuid Europa in moeilijkheden verkeert en het financieringstekort t.o.v. het BNP te hoog blijft zal de Europese Bank de rente laag moeten houden.

Per saldo is de verwachting voor het komende jaar van de huizenmarkt Amsterdam in de Coronatijd dat er een beter evenwicht tussen vraag en aanbod zal ontstaan door afgenomen aantal zoekers en toegenomen aanbod. De onzekere economische verwachting speelt vooral in het hogere segment een rol. Het prijssegment onder de €750.000,- zal in 2020 nog behoorlijk stevig blijven. Wij verwachten dat het absolute topsegment boven de €2.000.000,- wel nadelig beïnvloed wordt door de Coronatijd.

Veilig kennismaken voor eventuele verkoop

Bent u op zoek naar een gedegen advies? Wij maken graag een afspraak, maar begrijpen dat u in de tijd van Social Distancing liever geen mensen over de vloer heeft.

Kennismaken is natuurlijk wel zo prettig als je elkaar kan zien!

Door gebruik van online programma’s als Zoom, Facetime of Whatsapp video kunnen wij (groeps) gesprek organiseren, elkaar in de ogen kijken en al uw vragen beantwoorden. Ook kunnen wij een eerste indruk krijgen van uw huis of appartement door een virtuele rondleiding. Op deze manier kunnen wij een inschatting maken van de mogelijke opbrengst in deze Coronatijd.

Alvast benieuwd naar de invloed van de Coronacrisis? Wij hebben een blog geschreven met een analyse van de markt in het eerste kwartaal van 2020 en onze verwachting voor de rest van het jaar

Kan de verkoop “gewoon” door gaan?

Ja dat kan maar de veiligheid en gezondheid gaat voor alles!

Wij gaan uiterst voorzichtig om met uw en onze eigen gezondheid: wij hanteren de volgende NVM/ RIVM voorschriften:

 1. We beperken iedere bezichtiging tot maximaal 2 personen
 2. Bij een bezichtiging is de eigenaar van de woning niet thuis.
 3. Wij vragen geïnteresseerden niet te komen wanneer zij gezondheidsklachten hebben, gerelateerd aan Corona.
 4. We schudden geen handen.
 5. Deurklinken en leuningen worden voor elke bezichtiging gedesinfecteerd.
 6. We vragen of kopers niets in huis aan willen raken (kranen, lichtschakelaars e.d.).
 7. We houden 1.5 meter afstand.
 8. We laten de bezichtiging niet langer duren dan noodzakelijk.
 9. Inspectie en transport vinden plaats met maximaal 2 personen en indien mogelijk zonder makelaar.
 10. Makelaars nemen de meterstanden gescheiden van elkaar op.
 11. Alleen indien echt noodzakelijk is de makelaar aanwezig bij het transport bij de notaris.

Wilt u meer weten belt u dan met onze speciale informatielijn Amsterdam at Home makelaars 020-2904700

Veilig een huis of appartement in Amsterdam bezichtigen,
kan dat wel?

Als we dat met elkaar verstandig doen dan kan dat zeker!


Wij houden de volgende regels in acht (NVM/RIVM): We beperken elke bezichtiging tot maximaal 2 personen.
Bij een bezichtiging is de eigenaar van de woning niet thuis.
Wij vragen geïnteresseerden niet te komen wanneer zij gezondheidsklachten hebben, gerelateerd aan Corona.
We schudden geen handen.
Deurklinken en leuningen worden voor elke bezichtiging gedesinfecteerd.
We vragen of kopers niets in huis aan willen raken (kranen, lichtschakelaars e.d.).
We houden 1.5 meter afstand.
We laten de bezichtiging niet langer duren dan noodzakelijk.

Wilt u meer weten belt u dan met onze speciale informatielijn Amsterdam at Home makelaars 020-2904700

Gratis en vrijblijvend klankbord
voor al uw vragen over Corona

Speciale telefoonlijn voor al uw vragen! 020-2904700

Wij zijn er voor u en wij begrijpen dat er heel veel vragen leven over het kopen of verkopen van een woning in Amsterdam. Wij hebben een speciale informatielijn geopend waar wij de tijd nemen om al uw vragen te beantwoorden en om als klankbord te dienen bij de afweging wat in deze markt omstandigheden nu verstandig is. Veel mensen hebben een nieuw huis gekocht en moeten het huidige huis nog verkopen. Daarbij kunnen de volgende vragen opkomen:

 • Moet ik de verkoop naar voren halen?
 • Kan de verkoop nog wel gewoon doorgaan?
 • Wat is de marktprognose?
 • Is het veilig om te bezichtigen?
 • Kunnen wij toch kennismaken zonder gevaar?
 • Hoe gaat het met de prijzen in de verschillende wijken en buurten van Amsterdam • Buurt

  Meer weten over het aankopen van
  een woning in Amsterdam
  in de Corona tijd?

  Lees ons blog

  Aankopen woning in Amsterdam
  in de corona tijd

  Huizenmarkt Amsterdam
  eerste kwartaal 2020
  invloed Corona?

  Lees ons blog

  Huizenmarkt Amsterdam
  kwartaal 2020 invloed Corona?

  Nieuwsgierig naar de woningmarktcijfers in jouw buurt?

  Woningmarktcijfers