Blog
De kenmerkende grachten van Amsterdam
Datum: 26 mei 2023

Analyse van de Amsterdamse huizenmarkt: inzichten en voorspellingen

De Amsterdamse huizenmarkt: een bron van zowel opwinding als zorgen voor kopers en verkopers. Of je nu op zoek bent naar je droomhuis in de grachtengordel of als verkoper overweegt om je woning op de markt te brengen, het begrijpen van de huidige trends en ontwikkelingen zijn van onschatbare waarde bij het nemen van weloverwogen beslissingen. De markt is voortdurend aan het evolueren, waarbij de Amsterdamse huizenmarkt in de afgelopen jaren een aanzienlijke verandering onderging.

Welke trends en ontwikkelingen spelen er op de Amsterdamse huizenmarkt?

Deze blog biedt inzicht om voor jou als koper of verkoper toekomstige kansen te creëren. De verschillende aspecten van de Amsterdamse huizenmarkt die je kunt verkennen zijn transactieprijzen, transactievolume, overbiedingspercentages, voorspellingen komende kwartaal en een real-time data rapport. Dus laten we ons verdiepen in de fascinerende wereld van de Amsterdamse huizenmarkt en ontdekken welke kansen de toekomst kan bieden voor jou als koper of verkoper.

Gemiddelde vierkante meterprijzen in Amsterdam

Wat zijn de gemiddelde vierkante meterprijzen in Amsterdam? Dit is afhankelijk van de grootte van de woning. In Amsterdam zien we de volgende trends wanneer het gaat om de gemiddelde vierkante meterprijzen. De prijzen voor woningen tussen de 15 en 40 m2 liggen op €9,077. Grotere woningen daarentegen met meer dan 100 m2 betalen gemiddeld €7,309 per vierkante meter. Een simpele verklaring is dat hoe hoger de prijs wordt, hoe minder kopers er overblijven die het budget hebben om deze grotere woningen aan te kopen. De vraag naar kleinere woningen ligt dus vele malen hoger. 

Gemiddelde prijs per vierkante meter van de amsterdamse huizenmarkt

 

Ontwikkeling van de gemiddelde transactieprijzen in Amsterdam

De afgelopen jaren is er een opvallende ontwikkeling te zien in de gemiddelde transactieprijzen. Amsterdam staat bekend om zijn aantrekkelijke vastgoed, waardoor de stad een van de duurste woonlocaties van Nederland is geworden. Vanaf 2021 Q2 tot 2022 Q2 zagen we een gestage stijging in de gemiddelde transactieprijzen. Vanaf 2022 Q3 namen deze prijzen weer af. De gemiddelde transactieprijs lag in 2021 Q1 op €618.173,-.

Transactievolume in Amsterdam

Wanneer we kijken naar de Amsterdamse huizenmarkt, valt direct op dat het aantal transacties fluctueert. De dynamiek van de markt zorgt ervoor dat er geen vaste trendlijn is, maar eerder en voortdurende golfbeweging van vraag en aanbod. Dit kan zowel opwindend als uitdagend zijn voor jou als koper of verkoper in de stad. Na een piek in 2021 Q4 met 2612 transacties, zagen we in 2022 Q1 een daling met 1967 transacties. Niet veel later stabiliseerde het aantal transacties, waarna opnieuw een daling in 2023 Q1 volgde met 1234 transacties.

Overbiedingspercentages in Amsterdam

Het overbiedingspercentage in Amsterdam is een interessante trend om in de gaten te houden. Het fenomeen van overbieden, waarbij potentiële kopers bereid zijn om boven de vraagprijs te bieden om een woning te bemachtigen, is de afgelopen jaren wijdverspreid geworden in de Amsterdamse huizenmarkt. Dit heeft geleid tot een competitieve omgeving waarin biedingen soms ver boven de initiële vraagprijs uitkomen. In 2021 Q4 lag dit percentage op 111,4%, waarna het in 2022 Q2 steeg tot 113,5%. Vanaf 2022 Q3 zagen we een daling, met een percentage van 101,2% in 2023 Q1 

Voorspellingen voor het komende kwartaal

Gezien de huidige trends in de Amsterdamse huizenmarkt, verwachten we dat de gemiddelde transactieprijzen in het komende kwartaal stabiliseren. Het aantal transacties zal naar verwachting licht toenemen. In de praktijk merken wij dat in de maanden april en mei er weer meer drukte is bij de bezichtigingen. Ook lijken mensen weer meer te overbieden. Het voelt alsof we aan de vooravond staan van een nieuwe run op woningen in Amsterdam. Vooral in Amsterdam Noord en Amsterdam West begint het steeds drukker te worden.

Blijf op de hoogte van de Amsterdamse huizenmarkt

Als je een huis in Amsterdam bezit of overweegt te kopen, is het verstandig om de huizenprijzen in de gaten te houden. Door een gratis kwartaalrapport te downloaden, ontvang je ieder kwartaal updates over de ontwikkelingen op de Amsterdamse huizenmarkt. Onze makelaars van Amsterdam at Home Makelaars combineren hun lokale kennis met real-time data om het maximale resultaat voor onze klanten te behalen. Download nu het kwartaalrapport en blijf op de hoogte!