Unieke blik op de Huizenmarkt Amsterdam

Actuele huizenprijzen van
de huizenmarkt in Amsterdam

  • NVM Logo Qualis Logo Rightmove Logo

De Amsterdamse huizenmarkt bevindt zich op een kantelpunt. Momenteel stagneren de huizenprijzen in Amsterdam in groei. Er is een verminderd consumentenvertrouwen, onrust in de wereld en er staan beduidend meer huizen in de verkoop. Kopers kunnen makkelijker een woning aanschaffen. Maar stagneert de groei of zorgt de huidige economische situatie voor aanhoudende vermindering van de huizenprijzen in Amsterdam? Onze data rapporten werpen echter een unieke blik op de Amsterdamse huizenmarkt.

De waarde van uw huis berekenen?

Vul jouw gegevens in en doorloop alle stappen. Op basis van de door u gegeven antwoorden wordt een richtprijs gegeven!

Huizenmarkt Amsterdam De 5 belangrijkste peilers

Om u van het juiste en beste advies te voorzien, maken wij gebruik van de 5 belangrijkste pijlers. Wij zijn dé autoriteit op het gebied van data van de Amsterdamse huizenmarkt. Waarom claimen wij de autoriteit te zijn op het gebied van data van de Amsterdamse huizenmarkt? Wij geven als enige makelaar in Amsterdam per kwartaal inzicht in marktdata van uw regio middels onze kwartaalrapporten. Maar wij gaan nu nóg een stapje verder door u te voorzien van acutele en unieke marktdata van Amsterdam in zijn totaliteit. De grafieken zijn moment opnames, de cijfers zijn 100% actueel!

1. WAT IS DE GEMIDDELDE VIERKANTE METERPRIJS IN AMSTERDAM?

De gemiddelde prijs die je momenteel betaalt voor één vierkante meter in Amsterdam is volgens de laatste cijfers €7963. Vorig jaar rond deze tijd betaalde u voor een vierkante meter in Amsterdam gemiddeld €7904. Dat is een verschil van 0.7% ten opzichte van het voorgaande jaar.


Huizenprijzen Amsterdam; De gemiddelde vierkante meterprijs in Amsteerdam Q3 2023
1

2. HUIZENPRIJZEN AMSTERDAM' WAT BETAAL JE GEMIDDELD?

Een woning kopen in Amsterdam? Het werkelijke gemiddelde van de huizenprijzen is momenteel €707420. Vorig jaar rond deze tijd was de prijs die je voor een huis in Amsterdam betaalde nog €691232. Een verschil van 2.3%..Gemiddelde transactieprijs van een woning op de Amsterdamse huizenmarkt in Q3 2023
2

3. HOEVEEL WONINGTRANSACTIES ZIJN ER DIT JAAR GEDAAN IN AMSTERDAM?

Tot nog toe in 2022 zijn het aantal woningtransacties in Amsterdam 155. Vorig jaar op deze datum was het aantal woningtransacties 866. Het aantal transacties laat zien hoe druk het is op de woningmarkt ten opzichte van vorig jaar. Momenteel is het aanbod dusdanig laag dat het aantal transacties achterloopt op het afgelopen jaar.


Aantal woningtransacties Q3 2023 in Amsterdam in  Grafiek weergeven
3

4. WAT WORDT ER GEMIDDELD OVERBODEN IN AMSTERDAM?

In 2022 wordt er gemiddeld voor een huis in Amsterdam 101.0% van de vraagprijs betaald. Vorig jaar in dezelfde periode werd er 111.2% van de vraagprijs betaald voor een huis in Amsterdam. Overbieden is en blijft de norm.

Percentage overboden woningen in Amsterdam Q3 2023 grafiek
4

5. WAT IS DE GEMIDDELDE DOORLOOPTIJD IN AMSTERDAM?

De gemiddelde doorlooptijd van een woning op de Amsterdamse huizenmarkt is dit jaar 48 dagen. Vorig jaar was dat nog zo'n 32 dagen. Het lijkt er op dat de woningmarkt terug gaat naar zijn oude staat.


Gemiddeld doorlooptijd van een woning in Amsterdam in Q3 2023 Grafiek
5

OPKOOPBESCHERMING GOED VOOR DE HUIZENMARKT IN AMSTERDAM?

De wet- en regelgeving met betrekking tot de opkoopbescherming (die per 1 januari 2022 gelden) zullen een temperend effect op de Amsterdamse huizenmarkt hebben. Na het aankopen van een woning mag de koper deze woning de eerste vier jaar niet verhuren, mits het al een huurwoning was. Zo worden beleggers als het ware afgeschrokken. Het zal aantrekkelijker worden om een huis te kopen en er in te gaan wonen. Doordat beleggers worden geweerd, verwachten wij dat de huizenprijzen het aankomende kalenderjaar minder zullen stijgen.

KRAPTE OP DE AMSTERDAMSE HUIZENMARKT

De krapte op de woningmarkt in Amsterdam houdt aan en dit is nog steeds een probleem. Dat schreef de NOS eerder in 2021 ook al eens. Amsterdam is een hippe stad. Het is zeer in trek bij studenten en randstedelingen. Er is simpelweg meer vraag in vergelijking tot het aanbod. Mensen dringen. We zien het aantal bezichtigingen toenemen, gepaard met hoge overbiedingen. Over het algemeen liggen de prijzen in Amsterdam nog altijd hoger dan in de rest van Nederland. Je betaalt in Amsterdam een hogere vierkante meterprijs dan elders in het land. Toch willen veel mensen in en rondom Amsterdam wonen. Wij denken daardoor dat deze woningkrapte de komende jaren niet afneemt.

Inzicht in Huizenmarkt Amsterdam

Vragen?
neem contact op

Onze collega's staan voor u klaar!

Mail naar: info@amsterdam-athome.nl

Bel naar: 020-3080650

Download
uw kwartaalrapport

Download ons kwartaalrapport
met de meest actuele
woningmarktcijfers van uw buurt!

Download kwartaalrapport

AANVULLENDE WIJZIGINGEN IN DE OVERDRACHTSBELASTING

Sinds 1 januari 2021 zijn kopers onder de 35 jaar oud vrijgesteld van overdrachtsbelasting voor het kopen van hun eerste woning. Dit maakt het kopen van een woning aantrekkelijker voor starters. Boven de 35 betaal je 2% en investeerders of beleggers betalen 10.4% overdrachtsbelasting.

Vanaf 1 januari 2022 hoef je jouw tarief niet te betalen wanneer je afziet moet zien van de koop wegens onvoorziene omstandigheden. Zo zorgt het kabinet er voor dat de overdrachtsbelasting nog rechtvaardiger is.

Daarnaast zijn ook woningcorporaties en projectontwikkelaars vrijgesteld van overdrachtsbelasting wanneer zij VoV (verkoop onder voorwaarden) woningen kopen. Met het kopen van deze woningen krijgen zij aanzienlijk hoge kortingen en worden zij verplicht deze door te verkopen aan starters of mensen met een lager inkomen. Zo zorgt het kabinet er direct voor dat woningen betaalbaarder worden voor particulieren.

Overdrachtsbelasting huizenmarkt amsterdam wijzigingen

STIJGENDE GRONDSTOFPRIJZEN

Het afgelopen jaar hebben we de grondstofprijzen aanzienlijk zien stijgen. Dit komt door verschillende factoren, variërend van tarieven tot natuurrampen. Het effect van deze stijgende grondstofprijzen is voelbaar in de hele economie, en de Amsterdamse vastgoedmarkt is hierop geen uitzondering. Stijgende bouwkosten zijn een van de meest directe manieren waarop hogere grondstofprijzen de vastgoedmarkt beïnvloeden. Omdat bouwbedrijven meer moeten betalen voor hout, staal en andere materialen, worden deze kosten doorberekend aan huizenkopers. Ook in Amsterdam. We zien deze trend in het hele land. Prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen in rap tempo. Naast de hogere prijzen van nieuwe woningen zagen we recent nog dat overbieden de norm was. Met de huidige rentestand wordt dit echter wat lastiger.

Stijgende huizenprizen in amsterdam door grondstofprijzen

Hoe de huidige rentestand de Amsterdamse huizenmarkt beinvloed

Met de huidige stijgende rente worden particulieren gedwongen minder geld te lenen. Dit heeft een zichtbaar drukkend effect op de Amsterdamse huizenprijzen. Door de stijgende rentetarieven zijn mensen minder bereid om geld uit te geven. De gemiddelde prijs voor een woning in Amsterdam is sinds vorig jaar met 3% gedaald. Grote aankopen worden vaak uitgesteld of beperkt. Wat weer direct effect heeft wanneer je een huis in Amsterdam wilt verkopen. Door de lage rente van de afgelopen jaren hebben consumenten de mogelijkheid gehad om duurdere woningen aan te schaffen.

Een stijgende rentes zorgen voor creatieve oplossingen wat betreft kredietverstrekkers. Nu banken geen hoge leningen meer afgeven wordt de particuliere markt aangeboord. Met alle risico’s van dien. De strengere voorwaarde die zij hanteren maken het aankoopproces nog ingewikkelder.

Stijgende rentestanden heeft invloed op de Amsterdamse Huizenmarkt

HOE WIJ ONS ALS NVM MAKELAAR ONDERSCHEIDEN BINNEN DE AMSTERDAMSE HUIZENMARKT

Wij onderscheiden ons als NVM makelaar door onze unieke data rapportages van de Amsterdamse huizenmarkt. Als makelaar voldoen wij aan verschillende strenge opleidings- en kwaliteitseisen. Bij de vereniging van NVM Makelaars zijn zo’n 4000 makelaars aangesloten. Ook binnen deze groep van makelaars onderscheiden wij ons door onze data gerichte aanpak. Daarnaast zijn wij samen met nog 54 makelaars aangesloten bij Qualis.

Huizenmarkt Amsterdam; Nieuwsgierig naar de cijfers in jouw buurt?

Woningmarkt cijfers

Naam(Vereist)
Privacy Policy(Vereist)
Kwartaalrapport(Vereist)
Wanneer Amsterdam at Home unieke woningen te koop aanbiedt ontvang ik deze graag
Woningmarktcijfers