Blog
gevels amsterdamse huisjes - Amsterdam prijzen
Datum: 9 november 2021

Q3 2021 Amsterdam; prijzen op weg naar € 10.000,- per m²?

De prijzen in Amsterdam blijven (net als de rest van Nederland) maar stijgen met gemiddeld 17% van € 6.140,- naar bijna € 7.200,- per m². Binnen de Ring is de gemiddelde vierkantemeterprijs € 8.000,-. Als de prijzen in dit tempo blijven stijgen verwachten wij als makelaar in Amsterdam dat de € 10.000,- per m² grens in Amsterdam binnen de Ring ergens in het voorjaar van 2022 overschreden worden. Al met al een zorgwekkende ontwikkeling.

Problematische woningmarkt

De woningmarkt wordt voor steeds meer mensen een probleem om door te groeien, maar zeker ook om een eerste woning te kopen!

Minder aanbod

Er is op dit moment (eind oktober 2021) een aantal van 1.400 woningen beschikbaar op Funda. Het aantal transacties is ten opzichte van Q3 2020 met 20% afgenomen. Er zijn veel mensen die wel willen verhuizen maar moeite hebben om het volgende huis te vinden. Deze groep mensen wacht dus met te koop zetten van het huis totdat een huis is aangekocht.

Aankopen is moeilijk en duurt lang. Daardoor vermindert het aantal aangeboden woningen. Minder woningen die in de verkoop staan terwijl de vraag onverminderd hoog blijft, geeft natuurlijk extra prijsdruk. Nieuwbouw zou verlichting kunnen brengen, maar het aantal woningen in de pijplijn is te klein om een echt verschil te gaan maken.

Dan maar wonen buiten de ring van Amsterdam?

De meeste mensen willen graag binnen de Ring wonen en dat is natuurlijk goed te begrijpen. Dit is echter voor steeds minder mensen weggelegd. Wonen binnen de Ring is voor mensen met een modaal inkomen steeds minder bereikbaar. Er zijn nog relatief betaalbare wijken in Amsterdam. In Amsterdam Zuid-Oost kost een m² gemiddeld € 4.400,- een verschil met de prijzen binnen de ring van € 3.600,- per m². Ook Nieuw West (€ 5.500,- per m²) en Amsterdam Noord (€ 5.550 per m²) zijn nog enigszins betaalbaar. 

Hypotheekrente een kleine stijging

Financiële experts verwachten een zeer kleine stijging van de hypotheekrente. De ECB is zeer terughoudend om de rente te verhogen door de zwakte van de economieën in Zuid Europa. Per saldo verwachten wij dan ook geen matigend effect op de huizenprijzen van iets oplopende rente.

Correctie woningmarkt op komst?

Wij zijn bang van niet. De onderliggende factoren zullen ons inziens niet veranderen. De belangrijkste factoren zijn: 

  • Gebrek aan aanbod
  • Toestroom nieuwe bewoner -nationaal en internationaal. Amsterdam is een economische en culturele magneet waar veel mensen op af komen
  • Lage hypotheekrente

Wouter Thöne
E
igenaar directeur Amsterdam at Home Makelaars