Blog
De Dam, hartje centrum van Amsterdam
Datum: 29 augustus 2023

Inzichten in de huizenmarkt Amsterdam Centrum Q2 2023

Een Data-gedreven blik op de toekomst. In de snel veranderende wereld van de vastgoedmarkt is het belangrijk om altijd up-to-date te blijven. Als makelaar in Amsterdam Centrum merken we dat de huizenmarkt hier altijd in beweging is. Lees deze blog over de nieuwste cijfers uit de huizenmarkt in het Centrum van Amsterdam!

Data huizenmarkt Amsterdam Centrum

Prijzen per vierkante meter

De gemiddelde prijs per vierkante meter in Amsterdam Centrum is sinds het derde kwartaal van 2021 van € 8.586 gestegen naar € 9.116 in het tweede kwartaal van 2022. Vervolgens zagen we een daling naar € 8.422 in het eerste kwartaal van 2023, gevolgd door een stijging naar € 8.849 in het tweede kwartaal. In vergelijking met Q2 2022 zijn de prijzen per vierkante meter in het Centrum van Amsterdam met 3% gedaald in Q2 2023.

 

De ontwikkeling van de vierkante meter prijzen in Amsterdam Centrum weergeven in een grafiek

Transactieprijzen

Tegelijkertijd fluctueerden de gemiddelde transactieprijzen. Beginnend bij € 839.242 in het derde kwartaal van 2021, bereikten ze een hoogtepunt van € 932.681 in het vierde kwartaal, en daalden vervolgens naar € 758.223 in het eerste kwartaal van 2023. In het tweede kwartaal zagen we weer een stijging naar € 867.974. De daling van de transactieprijzen in 2023 ten opzichte van 2021 kan te maken hebben met de publiciteit rondom het energielabel. De huizen in het centrum zijn relatief oud, waardoor het energielabel vaak niet heel goed is. Doordat het energielabel van een woning steeds belangrijker wordt bij de verkoop en aankoop van huizen, kan dit ook invloed hebben op transactieprijzen.

Woningtransacties en biedingspercentages in Amsterdam Centrum

Een van de opmerkelijke variabelen in de dynamiek van de Amsterdamse huizenmarkt is het aantal woningtransacties. Als we naar de recente trends kijken, zien we een fluctuatie in het aantal transacties in Amsterdam Centrum. Zo waren er in het derde kwartaal van 2021 nog 570 woningtransacties, maar daalde dit aantal tot 198 transacties in het eerste kwartaal van 2023. Echter, in het tweede kwartaal van 2023 zagen we een lichte stijging naar 226 transacties. Dit soort schommelingen kan verschillende oorzaken hebben, zoals economische factoren, seizoensinvloeden of beleidswijzigingen.

Parallel aan het aantal woningtransacties is het ook interessant om te kijken naar de biedingspercentages. Het percentage boven de vraagprijs dat voor een woning wordt geboden, kan ons veel vertellen over de vraag en het concurrentieniveau op de markt. In het derde kwartaal van 2022 lag het biedingspercentage in Amsterdam Centrum op 105,9%. Daarna zagen we een daling, met een bod van 100% van de vraagprijs in het eerste kwartaal van 2023. Echter, in het tweede kwartaal van 2023 zien we weer een lichte stijging naar 100,7%.

Deze variabelen zijn van groot belang voor zowel kopers als verkopers, omdat ze wijzen op de concurrentiedruk en de dynamiek van de markt. Door de ontwikkelingen op de voet te volgen, kunt u anticiperen op toekomstige trends en de beste strategie bepalen voor uw specifieke situatie.

Voorspelling van de huizenmarkt in Amsterdam Centrum Q3 2023

Uit de gegevens kan een voorzichtige voorspelling voor het komende kwartaal worden afgeleid. De prijzen per vierkante meter en de transactieprijzen lijken weer licht te stijgen in vergelijking tot het eerste kwartaal van dit jaar. We verwachten dan ook lichte schommelingen in prijs in het volgende kwartaal. Of deze stijging zich doorzet is daarom niet duidelijk.

Het belang van huizenmarkt data

Het volgen van deze ontwikkelingen en trends is cruciaal voor iedereen die zich wil begeven op de vastgoedmarkt van Amsterdam Centrum. Of u nu een potentiële koper of verkoper bent, deze data-inzichten stellen u in staat om weloverwogen beslissingen te nemen.

Compleet rapport prijzen en trends huizenmarkt Amsterdam Centrum

Het is verstandig om de prijsontwikkelingen in Amsterdam Centrum in de gaten te houden als u daar een huis bezit of van plan bent er een te kopen. Download ons kwartaalrapport om op de hoogte te blijven van de laatste trends op de huizenmarkt. Bij Amsterdam at Home Makelaars, bieden we een proactieve, persoonlijke en datagedreven aanpak voor de aan- of verkoop van woningen. Dankzij onze real-time data en diepgaande kennis van elke buurt, zorgen we voor de best mogelijke resultaten voor onze klanten.