Blog
Datum: 4 april 2019

Woningmarkt cijfers Amsterdam

Amsterdamse huizenprijzen: eerste daling sinds 2013

Data rapportages van Amsterdam At Home Makelaars tonen aan dat in het eerste kwartaal van 2019 de huizenprijzen voor het eerst sinds 2013 zijn gedaald.
De gemiddelde vierkante meterprijzen in de gemeente Amsterdam zijn gedaald met 2,5% tov het Q4 2018. De gemiddelde transactieprijs is gedaald met 5%. Ook is het aantal transacties tov het Q1 2018 weer afgenomen. In de laatste twee kwartalen van 2018 stegen de prijzen nog wel, maar op een veel lager tempo dan voorheen. Of dit het begin van een correctie is, of een tijdelijke dip, zal de tijd ons leren.

Consumentenvertrouwen negatief

Wouter Thöne, directeur bij Amsterdam At Home Makelaars, ziet de belangstelling voor te koop staande huizen al sinds het einde van de zomer verminderen. Minder mensen melden zich voor bezichtigingen en het aantal biedingen neemt per saldo af. Het consumentenvertrouwen (CBS) daalt ook al sinds de piek van juli 2018 en is in februari dan ook voor het eerst negatief. De index staat sinds 21 maart 2019 op min 4. De stemming op de huizenmarkt in Amsterdam houdt dus tred met het consumentenvertrouwen. Waarom het consumentenvertrouwen daalt is de vraag; de inflatie is 2.5% , de werkloosheid en de hypotheekrente zijn op een historisch laag niveau. Er is natuurlijk wel onrust over Brexit, de onvoorspelbaarheid van Trump en de onzekerheid over de kosten en aanpak van de klimaat en energietransitie. Toch blijft de daling van het consumentenvertrouwen verbazen.

Huizenmarkt Amsterdam: (uit)bouwen ipv verhuizen

Wouter Thöne denkt dat de prijsstijging nu op zijn eind loopt: “Uit onze data rapportages die wij ter beschikking stellen op makelaaramsterdam.nl blijkt dat tot €250.000,- binnen de ring alleen nog studios van +/- 30m2 gekocht kunnen worden. Voor een starter is het kleinste appartement dus al te duur. Een gezin met een kind dat de overstap wil maken van een 55m2 groot tweekamerappartement naar een appartement of huis van 100m2 moet binnen de ring minimaal €650.000,- betalen. De meeste mensen hebben niet de middelen om de volgende stap te maken. Huiseigenaren blijven dus zitten in appartementen en huizen die eigenlijk te klein geworden zijn, met een geringe doorstroming tot gevolg. Hier hebben wij ook een van de redenen van de (uit) bouwwoede te pakken. Het is eerder haalbaar om meters bij te bouwen dan te verhuizen!”

Bent u benieuwd naar de stand van zaken in uw buurt?

Woningmarktrapportage van uw buurt