Blog
Een van de gezellige terrassen in Amsterdam oost
Datum: 16 augustus 2023

De gezelligste restaurants en cafés in Amsterdam-Oost!

Amsterdam-Oost is een levendig en multicultureel stadsdeel gelegen ten oosten van de Singelgracht. Vroeger was Oost niet zo populair, maar vandaag de dag is Oost ontpopt tot een stadsdeel met tal van goede restaurants, hippe bars, trendy winkels, prachtige kunstinstellingen, mooie parken en te gekke buurten. In Oost kan je eindeloos genieten, beleven en verwonderen. Oost staat bekend om de brede straten met 19e -eeuwse gebouwen, de parken en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden. De hoogtepunten van dit stadsdeel zijn dan ook de Javastraat, het Oosterpark, Artis en het Tropenmuseum. Lees in deze blog over de gezelligste cafés en restaurants in Amsterdam-Oost!

LE FRENCH CAFÉ

In de drukke, maar altijd gezellige Javastraat is Le French Café gevestigd. Zoals de naam al doet vermoeden is Le French Café een bruisende Franse bistro. Ze serveren Franse klassiekers en hebben een shared-dining concept.

Van maandag tot en met vrijdag kan je terecht voor borrel en diner en in het weekend ben je ook welkom voor een ontbijt en lunch. Het ontbijt bestaat uit de klassieke croissant met boter en jam, pain au chocolat of een granola bowl met yoghurt en seizoensfruit. Als lunch heb je de keuze uit verschillende eiergerechten, sandwiches en salades. Je kan als lunch ook voor de bisque van rivierkreeft geserveerd met zuurdesembrood, piepkuiken gegaard op de rotisserie, klassieke steak tartare met croutons of entrecôte met pepersaus gaan. Op de dinerkaart heb je naast de reguliere gerechten ook een kopje met ‘petits plats à partager’, ofwel: kleine gerechten om te delen staan. Daar vallen onder andere: geitenkaaskroketjes
met kruidenmosterd, een selectie Franse kazen geserveerd met compote en
notenvijgenbrood, garnalen met cocktailsaus en citroen onder. Er wordt geadviseerd een variatie van kleine gerechten om te delen te bestellen, zodat je optimaal kan genieten. Le French Café heeft een heerlijk terras voor de deur waar je van het zonnetje kan genieten. Binnen in het restaurant kun je ook heel gezellig zitten. Het interieur bestaat voornamelijk uit hout, en de wanden zijn betegeld met witte tegels.

TROEF

Troef, gelegen in de Weesperzijdebuurt aan de Amstel, is door vier ervaren Horeca vrienden opgericht. Troef heeft een betekenis, zo vertelt één van de eigenaren. “In onze visie van gastvrijheid moet je altijd wel een troef achter de hand hebben”. “Of er nu gevraagd wordt om een vegetarisch gerecht of een extra tafel voor onverwacht meer gasten: alles kan geregeld worden bij Troef. De keuken van Troef heeft een klassieke Franse basis met soms een Mediterrane uitschieter. Troef heeft een kleine borrelkaart en een overzichtelijke à la carte-kaart. Het menu bestaat uit tien gerechten. De vegetarische optie is panzanella salade, maar bij Troef is het geen enkel probleem om te vragen naar een andere vegetarische gerecht. Je hebt verschillende visgerechten, namelijk: cappuccino van Hollandse garnalen, gebakken langoustine, mossels, paling uit Giethoorn en kreeft. De vleesgerechten zijn: ribeye, ossenhaas, een pasteitje en witte asperges met ham. Je hebt heerlijke dessertopties, waaronder: een selectie van vier Nederlandse kazen, vanille Boerenjongens ijs en coupe colonel. Wat direct opvalt is hoe ruim het restaurant is. In het midden van het restaurant heb je een grote open keuken met daaromheen een bar waaraan gedineerd kan worden. Opvallend is de ‘wijnkamer’ tegenover de keuken, welke ruimte biedt aan 3.000 flessen wijn. Het leuke is dat je zelf de wijnkamer binnen mag stappen en een wijnfles mag uitzoeken. De prijzen van de flessen variëren van €30,- tot €900.-. Je kan het dus zo gek maken als je zelf wilt.

DE GASTRONOUT

De gezellige gastrobar: de Garstronout bevindt zich in de Dapperstraat. De naam Gastronout is een samenvoeging van het woord gastronomie en de naam Nout, de eigenaar en chef. De Gastronout heeft een Franse en Oosterse keuken met een menu dat uit een brede selectie van klassiekers, maar ook een seizoensgebonden menu van de chef bestaat. De Gastronout heeft een overzichtelijke à la carte-kaart. Het menu bestaat uit een selectie voor-, hoofd- en nagerechten. Ook aan de vegetariërs is gedacht. Zo bestaat bijna de helft van het menu uit vegetarische gerechten. De voorgerechten waar je uit kan kiezen zijn onder andere: burrata, Japanse carpaccio en vitello tonato. Als hoofdgerecht heb je bijvoorbeeld:
pepersteak, BBQ-spitskool en dorado. Tot slot zijn er heerlijke desserts om mee te eindigen, waaronder tartelette, aardbei sorbet en crème brûlée. Je kunt er ook terecht voor de borrel. Zo hebben ze een ruime keuze uit wijnen, bieren, cocktails en sakes. De borrelkaart bestaat uit zes borrelhapjes, waaronder gyoza met sake chilisaus, huisgemaakte rendang kroketjes en oesterzwam bitterballen met truffelmayonaise. Het prachtige interieur met Aziatische nuances en mooi linnen gedekte tafels maakt dat de Gastronout alles in huis heeft om u een onvergetelijke avond te bezorgen, aldus de Gastronout.

COULISSE

Coulisse is gevestigd in de ontvangsthal van het oude Werktheater, tegenwoordig het
NewWerktheater aan de Oostenburgergracht. De Coulisse werkt voornamelijk met
Nederlandse producten en serveert een wisselend menu geleid door de seizoenen en begeleid door een breed scala aan alcoholische en non-alcoholische dranken. Ze noemen het easy fine dining. De Coulisse serveert een uitgebreid menu waarbij de focus ligt op producten uit de nabije omgeving, uit de zee en van het land. In de seizoenen wordt ook graag met wild gewerkt. Als toevoeging op het vaste menu biedt de Coulisse altijd een aantal extra gerechten aan met bijzondere producten waar ze op dat moment graag mee werken. De lunch bestaat uit vijf gangen en het diner uit zes gangen. De non-alcoholische dranken worden in huis gemaakt en zijn gebaseerd op kombucha’s, theeën, vruchten en kruiden. Deze kunnen wel alleen op voorhand worden besteld. Op de eerste verdieping bevindt zicht de voormalige foyer: een ruimte van 175 vierkante meter die afgehuurd kan worden voor het organiseren van diverse events. En naast het restaurant, in de oude ontvangstruimte van het theater, bieden ze ook een private dining mogelijkheid aan. De inrichting is in samenwerking met Piet Boon tot stand gekomen. De focus ligt op natuurlijke- en warme materialen. De sfeer wordt bepaald door de karakteristieke kenmerken van het monumentale pand in combinatie met kunst en design.