Blog
Verkoop huis Amsterdam prijzen
Datum: 17 mei 2021

Huizenmarkt Amsterdam; woningprijzen licht gestegen, record aantal transacties in Q1 2021

De huizenmarkt in Amsterdam was het eerste kwartaal van 2021 behoorlijk overspannen. De wijziging in de overdrachtsbelasting heeft veel starters ertoe bewogen om het eind 2020 aangekochte appartement of huis pas in 2021 te laten leveren om zodoende 2% overdrachtsbelasting te besparen. De 0% overdrachtsbelasting heeft ook veel nieuwe kopers naar de markt gebracht die wilden profiteren van dit voordeel. Het aantal transacties is ten opzichte van Q1 2020 met 54% gestegen tot 2.982!

Beperkte stijging van de vierkante meterprijzen in de huizenmarkt Amsterdam

Wij hadden verwacht dat ook de vierkantemeterprijs sterk gestegen zou zijn. Dit is in het laatste kwartaal niet het geval geweest. De vierkantemeterprijs steeg naar € 6.331,- een toename van slechts 0,7%. 

Wij verwachten wel dat de vierkantemeterprijs in het tweede kwartaal flink zal toenemen. Wij zien nu steeds meer mensen die willen bezichtigen en de courante huizen en appartementen worden met ongekende bedragen overboden.

Verschillen per wijk

In de meeste wijken stagneerden de vierkantemeterprijzen maar er zijn een aantal uitzonderingen. In Noord registreerden wij de grootste prijsstijging van 11,3%. Noord heeft nog een van de laagste m2 prijzen van € 5.212,-. Met een lagere vierkantemeterprijs is er natuurlijk ook meer ruimte voor prijsstijgingen. In Nieuwe West lieten de vierkante meterprijzen een groei van 9% zien (€ 4.791,-) In Oud Zuid stegen de prijzen nog met 2,5% naar een meterprijs van € 8.326,- maar opvallend is de stagnatie van de laatste periode van het Centrum. De prijzen per meter daalden hier met 2,5%!.

Trends in de Amsterdamse huizenmarkt

Er is een sterke trend naar buiten wonen. Door het thuiswerken voelen mensen zich vrijer om op grotere afstand van het werk te wonen. Bij Amsterdam at Home Makelaars hebben wij een aantal klanten die hun huis in de stad verkopen en richting de Veluwe gaan. Er is veel publiciteit over het onderwerp en er zijn makelaars zoals Suzanne Thöne van vanstadnaarland.nl die mensen helpen met het denk- en aankoopproces!

Verwachting huizenmarkt Amsterdam voor het hele jaar 2021

Veel zal afhangen van de rente ontwikkeling. Op de kapitaalmarkt zien wij nu al enige tijd een stijging en er wordt verwacht dat dat ook gevolg heeft voor de hypotheekrente. Een kleine stijging zal weinig effect op de prijzen hebben maar als de hypotheek rente meer dan 1% stijgt dan zal dat een temperend effect op de huizenmarkt in Amsterdam hebben. Wij verwachten een tweede kwartaal met stijgende prijzen. De rest van het jaar zal bepaald worden door de rente ontwikkeling. De structurele vraag naar koopwoningen zal groot blijven en de toestroom van nieuw mensen naar Amsterdam zal na Corona ook weer goed op gang komen.

Wilt u weten of u de volgende stap kunt maken?

Onze makelaars staan u graag ten dienst als klankbord. Wij kunnen de actuele waarde van uw woning bepalen en u daarbij helpen om een beslissing te nemen. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij zijn er om u te helpen!

Download rapport