Blog
Datum: 5 augustus 2021

Ontwikkeling huizenprijzen Q2; Hoe ontwikkelt woningmarkt Amsterdam zich?

De cijfers van de huizenprijzen uit het tweede kwartaal zijn bekend. Nog voordat deze bekend waren, wisten we eigenlijk al wat we konden verwachten. U hoeft geen expert te zijn om te concluderen dat de huizenprijzen in Nederland de afgelopen tijd bleven stijgen. Maar hoe zag de ontwikkeling van de huizenprijzen binnen woningmarkt Amsterdam er precies uit in 2021 Q2?

Ontwikkeling huizenprijzen, zien we opnieuw een stijging?

Ja! In Nederland waren koopwoningen in mei gemiddeld 12,9% duurder dan vorig jaar in mei. Dit is een recordstijging sinds april 2001. Opnieuw een record, terwijl de stijging de maanden ervoor al uitzonderlijk was! 

Hoe zit dit in Amsterdam? Als we naar geheel Amsterdam kijken, zijn de vierkante meterprijzen 6,3% hoger dan een jaar geleden. 

 

Mensen dringen, en dit levert steeds hogere prijzen op. We zien de bezichtigingen toenemen en daarnaast ongekend grote overbiedingen. Lag de gemiddelde transactieprijs in geheel Amsterdam in Q1 nog op € 573,246, in Q2 is het gestegen naar € 608,805.

Wéér meer overbiedingen in Q2 2021 op de Amsterdamse woningmarkt

Evenals de woningprijzen, stijgen ook de gemiddelde overbiedingen. Er is in Q2 2021 meer overboden dan in Q1 2021. De gemiddelde overbieding in Amsterdam is van 107,2% gestegen naar 110,2%. Een stijging van maar liefst 3%! 

Er is wel een verschil te zien tussen woningen die voor de oorlog gebouwd zijn en naoorlogse woningen. De gemiddelde vierkante meterprijzen verschillen per bouwperiode. De prijs voor een bestaande woning die voor de oorlog gebouwd is, ligt een stuk hoger. 

In 2021 Q2 was de prijs voor een vooroorlogse woning in Amsterdam gemiddeld € 719,846. De prijs voor een naoorlogse woning was in Q2 gemiddeld € 488,374. 

Het verschil in overbieden op voor- of naoorlogse woningen is nihil. In 2021 Q2 ging het om 110,5% op vooroorlogse woningen ten opzichte van 110,1% op nieuwere bestaande koopwoningen. 

Ook de grootte van de woning speelt een rol. In geheel Amsterdam wordt er het meest overboden op woningen tussen 40 en 60m2 en het minst op huizen van meer dan 100m2. 

Van stad naar (platte)land

Over het algemeen liggen de prijzen in Amsterdam nog altijd hoger dan in de rest van Nederland. Je betaalt in Amsterdam een hogere vierkante meterprijs dan elders in het land. Dit heeft ertoe geleid dat mensen hun huis te koop zetten. 

We zien mensen vanuit Amsterdam vertrekken omdat zij op zoek zijn naar een grotere ruimte. Dat is elders goedkoper dan in Amsterdam. De toename in thuiswerken draagt hieraan bij. Men vindt het op dit moment minder erg om verder van het werk te wonen. 

Wel of geen huis kopen / verkopen nu?

In tegenstelling tot vele voorspellingen, heeft de coronacrisis nog niet geleid tot een huizencrisis. Het aantal verkopen is zelfs toegenomen. In Nederland zagen we het aantal verkopen stijgen met 4% (bron: NVM). 

Binnen de Amsterdamse huizenmarkt is het aantal transacties licht gedaald. In geheel Amsterdam vonden in 2021 Q1 2.694 transacties plaats, in Q2 waren dit er nog 2.429. 

Overweeg jij om jouw huis te kopen of verkopen?

Een huis kopen en/of verkopen is nog steeds mogelijk. Het aantal verkochte woningen stijgt ondanks de gevolgen van de coronacrisis. En wij helpen u daar graag bij. 

Onze makelaars staan voor u klaar om te helpen bij uw aan- of verkoop en de juiste acties te ondernemen. Wilt u uw woning verkopen, dan zoeken wij voor u potentiële kopers. Wilt u een woning kopen? Dan kijken wij samen met u naar geschikte woningen!

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.