Blog
De Da Costa kade in Amsterdam Oud West
Datum: 27 juli 2023

Amsterdam Oud West en z’n gezellige restaurantjes

Oud-West werd in 25 jaar tijd gebouwd tussen 1875 en 1900. Tussen de Overtoom en het Vondelpark kwamen chique straten met als hoogtepunt de Vondelkerk. De rest van Oud-West was een arbeiderswijk. De Kinkerstraat en de straten eromheen waren in 1977 enorm aan het vervallen.

De laatste decennia is de oude volksbuurt hip en populair geworden. Je vindt hier gezellige cafeetjes, hippe koffiebarretjes waar de lekkerste koffie kan worden gedronken en leuke restaurantjes. Van 1990 tot 2010 was Oud-West een stadsdeel, daarna ging Oud-West op in het nieuwe stadsdeel West. Oud-West wordt begrensd door de Singelgracht, het Vondelpark, de Kostverlorenvaart en de Hugo de Grootgracht. Eén van de belangrijkste verkeersaders van de stad ligt in Oud-West, namelijk: de Overtoom, die Nieuw-West en de Ring A10 met het Centrum verbindt.

GERTRUDE AMSTERDAM

Getrude Amsterdam opende in maart 2020 haar deuren in de Bosboom Toussaintstraat. Getrude is opgericht door twee horecaondernemers, waarvan één ook de oprichter is van Pazzi en van ’t Spit. Samen hebben ze ook al horecazaak Oeuf. Bij Getrude bereidt Chef Amadou Dia eenvoudige gerechten waarin seizoen groenten en verantwoorde vis- en vleessoorten centraal staan.

Het menu wisselt vaak en is afgestemd op het seizoen. Je kan ervoor kiezen om voor het menu te gaan dat samengesteld is door chef Amadou Dia of voor diverse gerechten naar keuze. De diverse gerechten naar keuze zijn bijvoorbeeld: oesters met mignonette en citroen, langoustine met lindebloesem, duindoorn en lamsoor of mais met parmezaan, Amsterdamse ui, zwarte bonen en sardine.

Voor de deur is er een gezellig terrasje waar heerlijk geborreld, gedineerd of gewoon een kopje koffie kan worden. Geertrude heeft een mooie elegante koffiemachine in bedrijf. Gertrude heeft een vintage inrichting. Zo ligt er een donkerbruine visgraat vloer, hangen er ouderwetse portretten aan de muur en een kroonluchter aan het plafond. 

 

FIKISSIMO

In 2023 openden de eigenaren van Italiaans restaurant Fiko pal tegenover: Fikissimo. Bij Fikissimo worden de rijke smaken van de Middelandse Zee gecombineerd met de aloude tradities van de Italiaanse keuken om een unieke en onvergetelijke eetervaring te creëren. Fikissimo wil de passie voor eten en gastvrijheid delen met haar gasten en met het gevarieerde menu de culturele smeltkroes van Amsterdam weerspiegelen. 

Het restaurant concept is geëvolueerd, beginnend als een traditioneel Italiaans restaurant uitgebreid met sushi en andere mediterrane gerechten. Het menu is opgebouwd uit: voorgerechten, pasta’s en risotto’s, hoofgerechten, bijgerechten en sashimi’s en nigiri’s. De meest verse en beste ingrediënten worden uit Zuid-Europa geïmporteerd, waaronder burrata, olijfolie, verse vis uit Sicilië en rode tonijn uit Spanje. Als kers op de taart is er een zorgvuldig samengestelde wijnkaart met wijnen uit Spanje, Frankrijk en Italië. Voor speciale gelegenheden zijn ook de beste champagnes te bestellen. 

Zodra je binnenkomt ervaar je een Mediterraans gevoel. De lichte kleuren en grote olijfbomen stralen warmte uit van een echt Mediterraans restaurant.  

 

LA PAROLE

Café de Kwaker heeft in maart dit jaar plaatsgemaakt voor Franse bistro: La Parole. La Parole is familie van visrestaurant La Forel die ook in Oud-West is gevestigd. Bij La Parole heb je klassieke hoogwaardige Franse gerechten voor een toegankelijke prijs. Er wordt veel zorg besteed aan verantwoorde vis- en vleesgerechten, maar er zijn ook vegetarische gerechten. 

De lunchkaart bestaat uit een verscheidenheid aan broodjes, tosti’s, ei-gerechten, soepen en salades. Voor het diner heb je de keuze uit Franse klassiekers, zoals escargots en moules frites. Maar de traditionele cheeseburger (maar dan wel met gruyere of blauwe kaas) met friet kan ook worden besteld. Aan de vegetariërs is ook gedacht. Zo heb je bijvoorbeeld geroosterde spitskool met een stoof van paprika, pecannoot en Hollandaise of geroosterde bloemkool in beurre noisette met oesterzwam en tomatenchutney. Tot slot heb je heerlijke desserts, waaronder de klassieke crêpe met een saus van sinaasappel, amandelcrumble en vanilleroomijs. 

Reserveren is niet mogelijk, maar dat past bij het concept van een ongedwongen sfeer. Het interieur doet aan alsof je je in een Franse bistro begeeft. 

 

IKARIA PARK

Ikaria Food, een knus blauw kiosk-restaurantje op het Kwakersplein, breidt uit met een tweede locatie in het Bilderdijkpark: Ikaria Park. Ikaria is vernoemd naar een Grieks eiland dat bekend staat om de hoge levensverwachting van de inwoners, gespeculeerd wordt dat dit komt door het gezonde eetpatroon. Dit inspireerde de eigenaren tot het gebruik van gezonde producten, verse kruiden en lokale seizoen groenten. Ikaria Park is een Grieks shared-dining restaurant met authentieke Griekse gerechten in een nieuw jasje. 

In tegenstelling tot Ikaria Food is Ikaria Park ook in de avonduren geopend. Net als de Griekse traditie kunnen gerechten worden gedeeld, zoals moussaka en andere klassiekers. Naast de Grieke klassiekers heb je ook culinaire delicatessen, zoals: taramosalata en tigonita. Bij Ikaria Park geloven ze in de kunst van de Griekse gastvrijheid; samenkomen en gerechtjes delen. Lokale verse producten en zorgvuldige geselecteerde wijnen worden uit Griekenland geïmporteerd.

Er is een heel fijn en groot terras waar heerlijk genoten kan worden van de lange zomeravonden. Als het wat weer wat minder is kan er ook binnen in het restaurant gezeten worden. Hier ben je omringd door grote ramen. Het interieur is warm en uitnodigend. Er is gebruik gemaakt van hout en marmer en er zijn muurschilderingen en decoratie ornamenten die geïnspireerd zijn op de Griekse cultuur.