Blog
De Dam, hartje centrum van Amsterdam
Datum: 26 mei 2023

Benieuwd naar de woningmarkt trends van Amsterdam Centrum?

De huizenmarkt in Amsterdam Centrum is altijd in beweging. Daarom is het van cruciaal belang om de meest recente datasets in de gaten te houden als u van plan bent om een huis te kopen of verkopen. In dit blog geven wij u een overzicht van de laatste ontwikkelingen en voorspellingen voor het komende kwartaal.

Huidige situatie en analyse van de huizenmarkt in Amsterdam Centrum 

De huidige situatie van de huizenmarkt in Amsterdam Centrum laat enkele interessante trends zien op het gebied van prijzen per vierkante meter, prijzen per vierkante meter per woninggrootte en woningtransacties. Laten we deze onderwerpen eens nader bekijken:

Prijs per vierkante meter

Amsterdam Centrum staat bekend om zijn hoge vastgoedprijzen en de prijs per vierkante meter weerspiegelt dit. Gemiddeld liggen de prijzen per vierkante meter in het Centrum van Amsterdam aanzienlijk hoger dan in andere delen van de stad. Dit komt voornamelijk door de aantrekkelijkheid van het stadscentrum, de historische waarde van de panden en de beperkte beschikbaarheid van ruimte.

De ontwikkeling van de vierkante meter prijzen in Amsterdam Centrum weergeven in een grafiek

In het eerste kwartaal van 2023 bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter in het centrum van Amsterdam € 8.400. Dit markeert een daling ten opzichte van het voorgaande kwartaal (2022 Q4), waarin de gemiddelde prijs nog € 8.687 bedroeg. Bovendien is de gemiddelde transactieprijs in Q1 2023 € 747.837, wat ook lager is dan de gemiddelde transactieprijs in 2022 Q4 (€ 798.579). Deze cijfers suggereren een afname in de prijzen per vierkante meter en transactieprijzen in het centrum van Amsterdam.         

Prijs per vierkante meter per woninggrootte

Binnen Amsterdam Centrum zien we verschillende prijstrends, afhankelijk van de grootte van de woningen. Over het algemeen geldt dat kleinere woningen, zoals studio’s en appartementen, een hogere prijs per vierkante meter hebben in vergelijking met grotere woningen. Dit komt door de hoge vraag naar compacte woningen in het centrum, vooral onder jonge professionals en internationale kopers. Zo betaalt u voor een woning tussen de 15 en 40 m2 gemiddeld € 9347 per vierkante meter, terwijl dit voor een woning van meer dan 100 m2 ongeveer € 8716 bedraagt.

Woningtransacties 

De woningmarkt in Amsterdam heeft een significante daling in het aantal woningtransacties ervaren in het eerste kwartaal van 2023. Zo ook in Amsterdam Centrum. Slechts 159 transacties vonden plaats in 2023 Q1, wat een aanzienlijke afname is ten opzichte van de 279 transacties in het voorgaande kwartaal. Bovendien is de gemiddelde verkoopduur van woningen gestegen naar 67 dagen in het eerste kwartaal van 2023, een toename ten opzichte van de 48 dagen in het vierde kwartaal van 2022. Deze cijfers geven aan dat de woningmarkt in Amsterdam Centrum momenteel uitdagend is, met een verminderde activiteit en een langere verkoopduur.

Voorspellingen voor het komende kwartaal 

Op basis van de huidige data kunnen we voorzichtig voorspellen wat het komende kwartaal gaat doen. Want een daling van de gemiddelde prijs per vierkante meter en het aantal woningtransacties kan een teken zijn van een tijdelijke afkoeling van de markt. Echter, gezien de dynamiek van de huizenmarkt in Amsterdam Centrum, is het belangrijk om alert te blijven op veranderingen.Daarom is het essentieel om altijd op de hoogte te zijn van de laatste data en ontwikkelingen in de huizenmarkt van Amsterdam Centrum. Dit helpt u bij het maken van geïnformeerde beslissingen bij het kopen of verkopen van een huis.

Amsterdam at Home – uw datagedreven makelaar 

Als u een huis in Amsterdam Centrum, De Grachtengordel, De Jordaan of de Czaar Peterbuurt heeft of overweegt te kopen, is het essentieel om de huizenprijzen nauwlettend in de gaten te houden. Download ons kwartaalrapport om ieder kwartaal op de hoogte te blijven van de laatste marktontwikkelingen. Als makelaar in Amsterdam combineren we de kennis van onze buurtspecialisten met real-time data om het maximale resultaat voor onze klanten te behalen. Kies voor een proactieve, persoonlijke en datagedreven aanpak voor de aan- of verkoop van uw woning in Amsterdam Centrum.