Blog
Datum: 9 maart 2023

Q4 2022: Ook in Amsterdam-Noord dalen de huizenprijzen

De daling die in Q3 is ingezet zet door in Q4. In Amsterdam Noord is de gemiddelde prijs voor een vierkante meter in Amsterdam Noord op hetzelfde niveau als een jaar geleden. En dat niet alleen. Ook de gemiddelde transactieprijs loopt sterk terug. Is dit dan het moment voor starters om een woning in Amsterdam Noord aan te kopen?

Een vergelijking van de prijzen binnen de Ring

De vierkante meterprijzen van binnen de Ring liggen nog significant hoger dan de prijzen buiten de Ring. Want voor een vierkante meter binnen de Ring betaal je toch al snel 40% meer dan buiten de Ring. Kijken we naar de gemiddelde prijs van een woning, dan zien wij vanuit onze data dat een gemiddelde woning voor 24.5% meer wordt verkocht. Dat wonen buiten de Ring goedkoper was is geen geheim. Maar verschillen van 40% per vierkante meter biedt mogelijkheden voor starters.

Het aantal transacties in Amsterdam Noord stijgt ten opzichte van een half jaar geleden

Dat waren voor woningeigenaren de hoogtijdagen van de Amsterdamse huizenmarkt. Het merkwaardige is dat er weer meer woningen worden verkocht, maar de doorlooptijd ook toeneemt. Dat laat zien dat steeds meer woningeigenaren hun woning te koop aanbieden. Zien zij de dalende huizenprijzen in Amsterdam als het moment om hun woning te verkopen, of doet de aangescherpte wet- en regelgeving omtrent het bezitten van meerdere woning hun werk?

Een sterke afname in het percentage dat wordt overboden

Want waar het afgelopen jaar overbieden de norm was, blijkt dit toch te zijn verdwenen. Woningzoekenden zijn bewust van de positie waarin zij zich bevinden. Steeds meer huizen worden te koop aangeboden, wat kansen biedt voor het aankopen van een woning. Waar vorig kwartaal voor een woning nog 111.3% van de vraagprijs werd betaald, is dat nu nog 104.9%

Hoe ervaren wij als makelaar in Amsterdam de woningmarkt in Amsterdam Noord?

Wij voelen als makelaar precies wat de data laat zien. Meer kansen voor het aankopen van een woning en meer woningen die te koop staan. Dat zorgt dat huiseigenaren sneller tevreden zijn. En met de aankomende belastingaangifte zien wij toch dat mensen met meerdere huizen zich achter de oren krabben. Het verhuren van woningen blijkt minder lucratief dan eerder gedacht, wat leidt tot het verkopen van een of meerdere huurwoningen.

Op zoek naar het aan- of verkopen van een woning?

Als makelaar in Amsterdam weten wij wat er speelt. Ons buurtspecialist Kaylee is geboren en getogen in Amsterdam Noord. Als makelaar in Amsterdam Noord weet zij dan ook alles van de verschillende buurten. Komt er een woning ‘voor de markt uit’ te koop in de Volewijck of Banne Buiksloot? Dan is Kaylee hiervan op de hoogte en zorgt zij dat u dat ook bent. Wij ontzorgen het gehele aan- of verkoopproces.