Blog
Datum: 27 oktober 2020

Amsterdam Oud-Zuid: minder expats maar Q3 2020 hoogste vierkante meter prijzen ooit!

De woningmarkt in Amsterdam Oud Zuid blijft in het derde kwartaal 2020 goed op stoom ondanks door de Coronacrisis mindere aantal expats dat voor het eerst een huis in Amsterdam koopt! Er zijn hogere vierkante meter prijzen maar iets lagere transactieprijzen. Hier merken wij misschien toch de invloed van de mindere aanwezigheid van de welvarende expat die een groot gezinshuis zoekt.

Voor de meeste mensen is de Coronatijd geen beletsel om een (eerste) stap op de woningmarkt te maken. De economische situatie is voor veel mensen niet slechter geworden (de werkeloosheid zelfs iets afgenomen) dankzij de de ingrijpende overheidsmaatregelen. De rente is ook nog steeds laag, en mensen krijgen in deze tijd meer behoefte aan ruimte i.v.m. het thuiswerken. Ook de behoefte aan een goed buiten neemt toe nu de terrassen en de horeca gesloten zijn.

De gemiddelde vierkante m2 prijs steeg t.o.v. een jaar geleden met 5% tot bijna € 7.900,- de transactieprijzen in Amsterdam Oud Zuid daalde naar € 840.000,- (toch een min van 10%!). Gemiddeld is er dus een kleinere woning verkocht. Q3 2019 was de gemiddelde grootte 124 m2 in Q3 2020 is dat gedaald naar 107m2! 

Aantal transacties en looptijd

De 215 transacties in het derde kwartaal zijn op vrijwel gelijk niveau met vorig jaar. Het verkopen van een woning in Amsterdam Oud Zuid neemt ongeveer 34 dagen; een snelle doorlooptijd.

Een huis of appartement met tuin zeer populair

Een huis of appartement met tuin of dakterras is de ultieme droom van veel woningzoekers Het aankopen van een woning in Amsterdam is in deze categorie moeilijker dan ooit. Veel gezinnen zijn op zoek naar een gezinswoning met tuin maar voor de meeste gezinnen is dat, zeker binnen de ring, niet meer te betalen. Gezinnen waarbij het tweede kind op komst is zien wij vaak de stad verlaten. Voor wie het kan betalen biedt Amsterdam Oud Zuid wel een mooie variëteit in het formaat van de benedenwoning de kleinste was.

Prognose Q4 2020

Wij verwachten dat de woningmarkt in Q4 zich ook goed zal blijven ontwikkelen. Wilt u informatie over aan- of verkopen klik dan hier naar contactformulier.

Wilt u de woningmarktcijfers van uw wijk ontvangen?

Download rapport